Tuesday, April 16, 2013

ဒံေပါက္ေကာင္းေကာင္းခ်က္ၾကမယ္






ခ်က္ၾကမယ္ေဟ႕ ဒံေပါက္ေကာင္းေကာင္း


ဂ်ာရစ္ အသြင္ေျပာင္းျပီး ဟင္းခ်က္နည္းတင္ရတာမဟုတ္ပါဘူးဆိုတာကိုေတာ႕ၾကိဳတင္၀န္ခံထားပါရေစ။ ကိုယ္တိုင္ ခ်က္တဲ႕ ဒံေပါက္ကို ဆြမ္းတင္ရင္း ေဖ႕ဘြတ္မွာ တင္ေပးလိုက္လို႕ သူငယ္ခ်င္းေတြရဲ႕ စားခ်င္တယ္ဆိုတဲ႕ အသံေလးေတြ တကယ္စားလိုက္ရရင္ေတာ႕ကြာ ဆိုတဲ႕ အသံေလးေတြကိုၾကားေတာ႕ ဂ်ာရစ္စိတ္ထဲ အင္မတန္မွကို တကယ္ပဲ ေကၽြးခ်င္မိပါတယ္။ သို႕ေသာ္လည္း တႏိုင္ငံစီေနၾကသူမ်ားအဖို႕ စိတ္သာရွိျပီး တကယ္မေကၽြးႏိုင္တဲ႕ဘ၀မို႕ ဂ်ာရစ္ၾကိမ္ဖန္မ်ားစြာၾကိဳးစားရင္း ရလာတဲ႕ရလာဒ္တစ္ခုကို သူငယ္ခ်င္းေတြကိုစားေစခ်င္တဲ႕ စိတ္ဆႏၵနဲ႕တင္ေပးလိုက္တာပါ။
အစကေတာ႕တင္ဖို႕လဲအစီအစဥ္မရွိပါဘူး။ဟင္းခ်က္တဲ႕ဘေလာ႕လဲမဟုတ္တဲ႕အတြက္ မတင္ခ်င္ပါဘူး။ ဒါေပမယ္႕ လုပ္နည္းေလးအရမ္းလြယ္လို႕ ခုလိုဟိုဟာမစားရဲဒီဟာမစားရဲ အႏၱာရယ္မ်ားေနတဲ႕အခ်ိန္မွာ အလြယ္တကူလုပ္စားႏိုင္လို႕ မွ်ေ၀လိုက္ျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္ ။
 


ဒံေပါက္ကို အင္မတန္ၾကိဳက္လြန္း လို႕ ျမန္မာျပည္မွာရွိစဥ္တုန္းက ဆို တလကို ေလးငါးခါ ၀ယ္၀ယ္စား ၾကံဳတိုင္းစားတဲ႕ ဂ်ာရစ္ အတြက္ ႏိုင္ငံ ျခားကိုေရာက္လာတဲ႕အခါမွာေတာ႕အလြမ္းဆံုးက အိမ္ျပီးရင္ ဒံေပါက္ကိုအင္မတန္တမ္းတမိသူပါ။ သူမ်ားေတြျပန္လာျပီဆို အဆင္ေျပတဲ႕ သူေတြက ဒံေပါက္ေတြအထုပ္ဆြဲ၀ယ္လာၾက ရင္းႏွီးသူေတြက လက္ေဆာင္ေပးၾကေပမယ္႕ ဂ်ာရစ္အတြက္ေတာ႕ အေဖနဲ႕အေမဘဲ အိမ္မွာရွိ တာမို႕ ဒုကၼမပိုေစခ်င္လို႕ သြားေရက်ယံုကလြဲျပီး ရွိတဲ႕ဆန္နဲ႕ ခ်က္ခ်က္စားခဲ႕ရတာပါ။ ဒီကဆန္ေတြက အဆစ္ကလည္းတိုမာက လည္းမာေေတာ႕ ဘာစမာစတီး ဆန္နဲ႕ ေျပာင္းခ်က္ပါတယ္ ။ ဘာစမားစတီးဆန္က ရွည္ေတာ႕ လွေပမယ္႕ ေအးတာနဲ႕အမွ် အဆီအႏွစ္လဲ မရွိတာမို႕ မာျပီးဖြယ္တယ္တယ္ အရသာလဲထြက္ျပီးလံုး၀ကိုစားမေကာင္းပါဘူး။ ဒံေပါက္ခ်က္ရင္ေတာ႕ တကယ္တမ္းသာဆို ျမန္မာျပည္က ေပၚကၽြဲတို႕လို႕ အဆီအႏွစ္ရွိျပီး ေကာင္းတဲ႕ရွည္တဲ႕ဆန္ေလးနဲ႕ဆို ဒံေပါက္ကအင္မတန္အရသာရွိပါတယ္ ။ဂ်ာရစ္ကေတာ႕ျမန္မာျပည္က ဆန္ကိုခုတစ္ေခါက္သယ္ လာပါတယ္။ ဆန္မကုန္မခ်င္း ဒံေပါက္လုပ္စားမွာပါ။ 
လုပ္တတ္သြားတဲ႕အခ်ိန္မွာ အရမ္း ကိုလြယ္ပါတယ္ ။ ခ်က္ၾကည္႕ၾကပါ ။ တခါပ်က္သြားလဲအားမေလ်ာ႕ၾကပါနဲ႕ ။ ထပ္ခ်က္ၾကည္႕ပါ ။ စိတ္ရွည္ရင္ ရပါတယ္။ ဂ်ာရစ္ဆို အခါ ၃၀ ေလာက္မွ ဒံေပါက္ေကာင္းရပါတယ္ ( ၾကိဳတင္၀န္ခံထားတာပါ း)။ အေ၀းေရာက္ေနတဲ႕ညီအကိုေမာင္ႏွမေတြ ကိုယ္႕ဖာသာကိုယ္ အိမ္မွာ ၾကိဳးစားခ်က္ၾကည္႕ၾကရင္း အရသာရွိတဲ႕ ဒံေပါက္ေလးကို မိသားစု အတူတကြ သံုးေဆာင္ၾကရေအာင္ေနာ္ ။


လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁) ၾကက္တစ္ေကာင္ သို႕ ကိုယ္ခ်က္ခ်င္သေလာက္ အသားအရိုး

၂) Natural Yogurt နည္းနည္း

၃)ဒံေပါက္မဆလာ ( ျမန္မာျပည္မွာေနသူေတြက ၂၆ လမ္းေစ်းမွာ အခ်ိန္နဲ႕ေမး၀ယ္လို႕ရပါတယ္ .တဆယ္သားကို၃၀၀ ေလာက္ပဲရွိပါတယ္)

၄)ၾကက္သြန္နီ အစိမ္း( အႏွစ္လုပ္ရန္ )

၅) ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ( ျဖဴးရန္ ) နႏြင္းႏွင္႕မေၾကာ္ရပါ

၆ )ကရေ၀းရြက္ ေျခာက္မ်ားမ်ား

ရ)သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ သံုးေလးေခ်ာင္း

၈)နံနံပြင္႕ ဖာလာ ေလးညွင္း ( ဆယ္ပြင္႕ဆီေလာက္ဆိုရပါတယ္ )

၉ )ေထာပတ္ နည္းနည္း ( ဆီသတ္ရန္ )

၁၀ ) သီဟိုေစ႕ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္းသီး အနည္းငယ္စီ ( ခန္႕မွန္းနဲ႕ထည္႕လို႕ရပါတယ္ မ်ားမ်ားၾကိဳက္ရင္မ်ားမ်ားထည္႕ပါ။ း))

၁၁) ဆန္ႏို႕ဆီဗူးေလးဗူး ( လူအေရအတြက္ႏွင္႕ လိုတိုးပိုေလ်ာ႕လုပ္ခ်က္ပါေလ )

၁၂) ဒံေပါက္အေရာင္ ( ႏိုင္ငံျခားေနသူမ်ားက Egg Yellow color ကိုသံုးပါ ) ျမန္မာျပည္မွာရွိသူေတြက ၂၆ လမ္းေစ်းမွာ Food color လို႕ ေျပာ၀ယ္ပါ။ ခ်ည္ဆိုးေဆးမ်ားက ေစ်းသက္သာပါသည္။ ခ်ည္ေဆးမ်ားႏွင္႕မွားတတ္ပါသည္။ အထုပ္ေသးေလးတစ္ထုပ္ကို သို႕ မဟုတ္ ပုလင္းတပုလင္းကို ရာဂဏန္း သို႕တစ္ေထာင္၀န္းက်င္ေလာက္ေပးရပါသည္. )



လုပ္နည္းအဆင္႕ဆင္႕ 


၁) ဆန္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ 


၂) ခ်က္မည္႕ၾကက္သား ကိုလိုသလိုတံုးျပီး သို႕ မဟုတ္ ၾကက္အသည္းအျမစ္ကို ဒိန္ခ်ဥ္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႕ သၾကားနည္းနည္း ဒံေပါက္မ ဆလာ ႏွင္႕ ေသခ်ာစြာနယ္ပါ။အရသာအေပါ႕အငံကို အသာေလးတို႕ျပီးျမည္းၾကည္႕ပါ။ ျပီးလွ်င္ အဖံုးေသခ်ာစြာအုပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ငါးနာရီနီးပါး ခန္႕ ထည္႕ထားလိုက္ပါ ။ မွတ္ခ်က္ ။ခဲသည္႕အထပ္မဟုတ္ပါ။( ေန႕လည္ခ်က္မည္ဆိုလွ်င္ မနက္ကတည္းက ၾကက္သားႏွပ္ ထားလွ်င္ရပါျပီ )


၃) အႏွစ္မ်ားမ်ားလိုခ်င္လွ်င္ ၾကက္သြန္နီကိုမ်ားမ်ားပါးပါးလွီးထားပါ။ ျဖဴးရန္အတြက္လဲ ၾကက္သြန္နီတခ်ိဳ႕ကိုေၾကာ္ျပီးအေအးခံထားပါ။ ( ေၾကာ္ျပီးသားအထုပ္ေလးမ်ားလဲ သံုးလို႕ရပါတယ္ ) 


၄)ကရေ၀းရြက္ ဖာလာေလးညွင္း သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ နာနတ္ပြင္႕မ်ားကိုေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါ။


၅) ထည္႕ရန္အဆာပလာမ်ားျဖစ္ေသာ သီဟိုေစ႕ စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္းသီးအနည္းငယ္တို႕ကိုျပင္ထားပါ။ ပဲစိမ္းသီးက မာတတ္သည္႕အတြက္ ေရေႏြးၾကိဳေဖ်ာထားရန္လိုပါသည္။ ) 


စခ်က္ပါမည္


၁ ) ဆီမ်ားမ်ားျဖင္႕ ၾကက္သြန္နီမ်ားကိုေၾကာ္ပါ . ( ဆႏြင္းလံုး၀မထည္႕ပါႏွင္႕ ) ၾကက္သြန္မ်ားေရႊညိဳေရာင္ေတာ္ေတာ္သန္းလာလွ်င္ နယ္ထား သည္႕ ၾကက္သားမ်ားကို ထည္႕ပါ။ ေရလံုး၀မထည္႕ရပါ။ မီးေလ်ာ႕ပစ္လိုက္ပါ။ မီးေအးေးအးႏွင္႕ ၾကက္သားကိုအဖံုးအုပ္ျပီး ဟိုဘက္သည္ဘက္လွန္ေပးလိုက္ အဖံုးျပန္အုပ္လိုက္ႏွင္႕ ခ်က္ပါ။ ေရမထည္႕ပါႏွင္႕ဦး။ ၾကက္သားမ်ားအညိဳေရာင္သန္းလာျပီဆိုမွ ဒိန္ခ်ဥ္မ်ားေပေနေသာ ပန္ကန္အားေရက်င္းျပီး အနည္းငယ္သာထည္႕ေပးပါ။ ( သတိ။ ေရအမ်ားၾကီးမထည္႕မိပါေစႏွင္႕ )

ၾကက္သားမ်ားအိလာျပီးညိဳလာသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ။ အဖံုးအုပ္ထားသည္႕အတြက္ ေခၽြးႏွင္႕ျပန္ျပီး ၾကက္သားမွာႏူးသြားပါသည္။ ၾကက္သားမ်ား ညိဳလာျပီးၾကက္သြန္နီမ်ားအႏွစ္ရလာလွ်င္ ခနဖယ္ထားပါ။


၂) ေရေႏြးအိုးကိုပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး ေရစိမ္ထားေသာဆန္မ်ားကိုထည္႕ပါ။ မၾကာခနေမႊေပးျပီး ဆန္စိမေပ်ာက္ခင္ နည္းနည္းမာမာေလး အေနအထားတြင္ ( အမာမစားႏိုင္ပါက လိုသလိုအေနအထားတြင္ခ်ႏိုင္ပါသည္) စကာတစ္ခုထဲသို႕ ဆန္မ်ားကိုေလာင္း ခ်လိုက္ပါ ။ ထမင္းရည္မ်ားစစ္သြားပါေစ။


) ခ်က္မည္႕အိုးကို ပုူေအာင္လုပ္ျပီး ေထာပတ္ထည္႕ပါ ။ေထာပတ္ခဲေပ်ာ္လာျပီးေမႊးလာလွ်င္ အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားျဖစ္ေသာ သစ္ဂ်ပိုးဖာလာေလးညွင္း ကရေ၀းရြက္မ်ားမ်ား ကို ေထာပတ္ဆီႏွင္႕ဆီသတ္ပါ။ အနံေမႊးလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ 


၄) ဆီသတ္ထားေသာ ကရေ၀းရြက္မ်ားကို အိုးဖင္ႏွင္႕အျပည္႕ စီလိုက္ပါ ။ ( ထမင္းဂ်ိဴးမတူးေစ၇န္ျဖစ္သည္


၅)ေရစစ္ထားေသာထမင္းကို ဇြန္းႏွင္႕ခပ္ျပီး မထူမပါးတစ္ထပ္ ကရေ၀းရြက္မ်ားေပၚတြင္ ခင္းလိုက္ပါ။ ျပိးလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကိုအစီအရီ ခင္းပါ.ျပီးလွ်င္ ထမင္းတစ္ထပ္ထပ္ဖံုးပါ။ ထိုအေပၚသို႕ သီဟိုေစ႕စပ်စ္ေျခာက္ ပဲစိမ္းသီးမ်ား ျဖဴးပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားျဖဴးပါ။ ဒံေပါက္အေရာင္ကို ခြက္တစ္လံုးထဲမွာေရ နည္းနည္းႏွင္႕ေရာထားျပီး ဇြန္းနွင္႕ဆမ္းေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ထမင္းတစ္ထပ္ ထပ္ခင္းပါ။ ထိုနည္းတူ စပ်စ္ေျခာက္မ်ားျဖဴးရင္း အေရာင္မ်ားၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားျဖဴးပါ။ ထမင္းနည္းလွ်င္ ႏွစ္ဆင္႕ေလာက္ဘဲ လုပ္ပါ မ်ားလွ်င္ သံုးဆင္႕လုပ္ျပီးအေပၚဆံုးမွာအကုန္ျဖဴးျုပီး အဖံုးကိုေသခ်ာအုပ္ျပီးမီးေအးေအးႏွင္႕ႏွပ္ပါ. 


မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဒန္အိုးႏွင္႕ခ်က္သူမ်ား ဂ်ံဳမႈန္႕ကိုေရႏွင္႕ႏွဲျပီး အိုးႏွတ္ခမ္းတြင္ေခြကာ ဒန္အိုးအဖံုးကို ေျပာင္းျပန္ျပန္ဖံုးပါ။ ထမင္းေပါင္းအိုးႏွင္႕ႏွပ္လွ်င္မလိုပါ။ 


တစ္နာရီနီးပါးမီးေအးေအးႏွင္႕ႏွပ္ျပီးလွ်င္ မီးဖိိုေပၚမွခ်ထားျပီး အေအးခံပါ။ အိုးခပ္ေႏြးေႏြးအေနအ ထားေရာက္မွ အဖံုးဖြင္႕ျပီး ၾကက္သားမ်ားကိုရွာျပီးဖယ္ထုတ္ပါ ။ ျပီးမွ ထမင္းမ်ားကို ေယာင္းမႏွင္႕ အသာအယာထိန္းျပီး စပ်စ္ေျခာက္သီဟိုေစ႔မ်ား ႏွင္႕ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပး ပါ။ ျပီးလွ်င္ျပင္ဆင္ျပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ 


ဒံေပါက္အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ႕ သရက္သီးကုလားတည္ ။ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္ ။ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဴ .ႏွင္႕ သခြားသီးကိုငရုတ္သီးစိမ္း ပူစီနံ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင္႕သုပ္ျပီး တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။ 


အထူးမွတ္ခ်က္ ။ ၊ ေထာပတ္ထမင္းခ်က္လိုလွ်င္ အထက္ပါနည္းအတိုင္းခ်က္ႏိုင္ျပီး အေရာင္မထည္႕ရပါ။ ၾကက္သြန္နီလဲျဖဴးရန္မလိုပါ။ က်န္တာအကုန္တူတူပင္ျဖစ္ပါသည္။ 


အားလံုးေပ်ာ္ရႊင္စြာျဖင္႕ ဒံေပါက္ေကာင္းေကာင္းခ်က္စားႏိုင္ၾကပါေစ.မိမိတို႕အိမ္တြင္အလႈအတန္းမ်ား. မိသားစုေပ်ာ္ပြဲစားမ်ား . မိတ္ဆံုစားပြဲမ်ားတြင္ အရသာရွိလွစြာေသာ ဒံေပါက္ကိုလက္စြမ္းျပႏိုင္ၾကပါေစ။ အေ၀းေရာက္ေနသူမ်ားလည္း ျမန္မာျပည္ကိုအလြမ္းေျဖႏိုင္ ၾကပါေစ။



ခ်စ္ျခင္းအားျဖင္႕

မဒမ္ကိုး

၁၆ ေအပရယ္ ၂၀၁၃

သၾကၤန္အတက္ေန႕ 
၅း၃၀ မိနစ္

9 comments:

မီးမီးငယ္ said...

ကိုင္း..
ကိုယ္တို ့ေတာ့ေစာေစာစီးစီး၊
အိပ္ယာကႏီုးတာနဲ ့လာစားသြားၿပီ။
ေတာ္လိုက္တာ၊ခ်က္တာသပ္ရပ္ေနတာဘဲ။...။..
ေနာက္တခါခ်က္ရင္ ငါးနဲ ့စမ္းခ်က္အုံးမွ..။
ဂ်ာရစ္ေလးမဂၤလာအေပါင္းနဲ ့ျပည့္စုံပါေစကြယ္။

Iora said...

ဒမ္ေလးခ်က္တဲ့
ဒန္ေပါက္အားေပးသြားျပီေနာ္။
ေနာက္ခ်က္ရင္လည္းတင္ပါအုုန္း။
အုုိင္အိုုရာ

မိုးေငြ႔........ said...

ခ်က္နည္းေလးကလြယ္သားပဲ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္ ေက်းေက်း သာမီးေလး

blackroze said...

ခ်က္တာနဲနဲ ခက္သလိုဘဲေနာ္ မားမား

မိုးညခ်မ္း said...

ညေလး မမက ဒါလည္း ျဖစ္တာပဲ ... ဖတ္ရင္း သြားေရက်သြားတယ္ ... ေနာက္တစ္ခါ ျပန္လာရင္ လုပ္ေကၽြးပါေနာ္ ... :)

ျမေသြးနီ said...

ဒန္ေပါက္လုပ္နည္း ကူးသြားၿပီ ဂ်ာရစ္ေရ..
ကိုယ့္ကိုယ္ေတာ့ ယံုၾကည္မႈ သိပ္မရွိလွဘူး..
ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ စမ္းၾကည့္မယ္..
အၾကိမ္၃၀မွ ေအာင္ျမင္တယ္ဆိုေတာ့ အားရွိသြားၿပီ :)

kokoseinygn said...

ဒန္ေပါက္ၾကိဳက္ပါတယ္
မစားၿဖစ္တာေတာ႔ၾကာပါၿပီ

စႏၵကူး said...

ေရးထားတာတိက်ျပတ္သားလို႔..ဒီတစ္ခါေတာ့ ကူးကူး တစ္ကယ္ဒမ္ေပါက္ခ်က္ေတာ့မယ္...
ေက်းဇူး မဒမ္ကိုး... း))

Thamee Su said...

ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္း ေသခ်ာမွတ္သြားပါတယ္ အမ မဒမ္ကိုးေရ ေက်းဇဴးတင္ပါတယ္ း)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...